China a lansat de urgenta, vineri, avioane de vanatoare pentru a supraveghea avioane americane si japoneze care au patruns in zona aeriana de identificare (ZAI), a anuntat presa oficiala la Beijing.

"Mai multe avioane de lupta au fost trimise de urgenta sa verifice identitatea" unor avioane americane si japoneze in zona de identificare a apararii aeriene instituite de catre Beijing la sfarsitul saptamanii trecute, a anuntat agentia China Noua, citandu-l pe Shen Jinke, un oficial din cadrul fortelor aeriene.

Patrula chineza, alcatuita din cel putin doua avioane de vanatoare, a identificat doua avioane americane de supraveghere si zece avioane japoneze, inclusiv un avion de lupta de tip F-15, a precizat Shen.

Misiunea acesteia a constat in supravegherea avioanelor straine in zona "pe timpul deplasarii, identificandu-le rapid".

Sambata trecuta, autoritatile chineze au instituit in mod unilateral o zona aeriana de identificare asupra unei mari parti din Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan, care inglobeaza un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate in mod insistent de catre Beijing sub numele Diaoyu, scrie MEDIAFAX.

Presa de stat de la Beijing a indemnat vineri la o reactie "fara ezitare" in cazul unei eventuale incalcari de catre Japonia a regulilor stabilite pentru acesta zona.

Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au refuzat sa tina cont de aceasta zona aeriana de identificare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.