Productia alimentara a Coreei de Nord a crescut pentru al treilea an consecutiv, insa malnutritia persista in aceasta tara, au anuntat agentii ale Natiunilor Unite, ingrijorate in special de intarzierea procesului crestere si dezvoltare a copiilor.

In lipsa unui sistem public de distributie a alimentelor in economia planificata de stat, familiile depind de pietele negre si de trocuri pentru a se hrani, potrivit unui studiu national efectuat de Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Programul Alimentar Mondial (PAM), publicat joi seara.

"In pofida unei ameliorari continue a productiei agricole, sistemul alimentar ramane foarte vulnerabil la socuri si la penurii", anunta Kisan Gunjal, economist la FAO.

Productia alimentara totala a Coreei de Nord este estimata la 5,03 milioane de tone pentru 2013, adica o crestere cu 5% in raport cu anul precedent. Dar consumul alimentar, care reprezinta 84%, este considerat "limitat" sau "sarac".

Ratele malnutritiei in randul copiilor s-au diminuat in cursul deceniului trecut, dar prevalenta unor intarzieri de crestere ramane "alarmanta" si lipsa micronutrientilor este foarte ingrijoratoare, noteaza studiul, scrie MEIDAFAX.

Ameliorarea situatiei alimentare din tara se datoreaza probabil pietei negre a alimentelor, unde familiile vand, cumpara sau schimba produse cultivate in propriile gradini.

Aceste piete sunt tacit autorizate, dupa ce o perioada de timp au fost interzise.

Penuria de alimente este cronica in Coreea de Nord, din cauza gestiunii ineficiente efectuate de dinastia comunista Kim, aflata la putere inca din perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial. In plus, situatia este agravata de inundatii si perioade de seceta, intr-o tara care consacra cea mai mare parte a bugetului sau sarac armatei si programului nuclear.

O foamete a provocat moartea a sute de mii de persoane la mijlocul anilor '90.

Peste 70% dintre familii depind de sistemul public de distributie a cerealelor de baza, dar sistemul de functionare este foarte prost, potrivit celor doua agentii ale ONU.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Avand in vedere faptul ca Phenianul intentioneaza sa importe 300.000 de tone de cereale in acest an, ele estimeaza la 40.000 de tone lipsurile care necesita acoperire, "fie prin intermediul unor achizitii suplimentare ale Guvernului, fie prin intermediul unui sprijin international, pentru a evita cresterea malnutritiei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.