Numarul locurilor de munca vacante a crescut in trimestrul al treilea cu 2.900, la 33.000, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut este mai mare cu 6.500, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,78%, in urcare cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 0,15 puncte fata de acelasi trimestru al anului 2012.

"Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri atat in ceea ce priveste rata cat si a locurile de munca vacante s-au regasit in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2,2 mii locuri vacante), urmate de ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente) - grupa majora 8 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,8 mii locuri vacante) si functionari administrativi – grupa majora 4 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,4 mii locuri vacante). Singurele scaderi au fost cele pentru ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv muncitori necalificati (-0,06 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante) - grupa majora 9", arata INS, intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai importanta crestere atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-a regasit tot in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate, iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a inregistrat in ceea ce priveste tehnicienii.

In trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,8%), respectiv in administratie publica (2,13%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%).

"Si in privinta locurilor de munca vacante, in cele doua activitati economice, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata, si anume 0,03 mii locuri vacante in industria extractiva, respectiv 0,06 mii locuri vacante in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Ca si in trimestrul precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (10,5 mii locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 1,02%. Sectorul bugetar a insumat putin peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 5,2 mii locuri vacante se regasesc in administratie publica, 3,4 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,6 mii locuri vacante in invatamant", mentioneaza INS.

Citeste si:
Mircea Badea, accident înainte de emisiune. Mașina prezentatorului...
Mircea Badea, accident...

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in invatamant (0,59 puncte, respectiv 2.100 locuri vacante), urmate de administratia publica (0,52 puncte, respectiv 1.300 locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevanta scadere, s-au regasit activitatile de spectacole, culturale si recreative (2,24 puncte, respectiv 1.100 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai accentuate cresteri in alte activitati de servicii (2,43 puncte procentuale), respectiv in cele de administratie publica (0,9 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai importante diminuari s-au regasit activitatile de sanatate si asistenta sociala (0,29 puncte), urmate de cele din hoteluri si restaurante, respectiv tranzactii imobiliare (0,11 puncte fiecare).

Citeste si:
România a importat zaharuri și produse zaharoase de peste 83 de...
România a importat zaharuri...

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai accentuate cresteri au inregistrat activitatile din industria prelucratoare (2.600 locuri vacante), urmate de cele din administratia publica (2.200 locuri vacante), iar sanatatea si asistenta sociala a cunoscut cea mai semnificativa diminuare a indicatorului analizat, de 800 locuri vacante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.