Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a transmis, miercuri, autoritatilor de la Londra ca libera circulatie a persoanelor nu se negociaza, atat timp cat Marea Britanie este membra a UE si a Pietei Unice.

Intrebata despre noile masuri anuntate de premierul David Cameron pentru a reduce "abuzurile" la sistemul de beneficii, Viviane Reding le-a reamintit britanicilor ca sunt sustinatori ai Pietei Unice, iar aceasta are patru piloni fundamentali: libera miscare a capitalurilor, a persoanelor, a bunurilor si a serviciilor, scrie MEDIAFAX.

"Le vreti pe toate patru sau nu le vreti deloc", a spus comisarul.

Oficialul de la Bruxelles a mai precizat ca sunt o multime de oameni de afaceri, turisti din Marea Britanie, banci si companii britanice care "profita de libera circulatie pentru a se stabili inclusiv in Romania si Bulgaria".

"Libera circulatie nu este negociabila, atat timp cat sunteti membri ai Uniunii, atat timp cat sunteti membri ai Pietei Unice. Nu inteleg, pe de o parte, logica din punct de vedere politic, pentru ca Marea Britanie a fost si continua sa fie un mare promotor al extinderii (...) Marea Britanie a fost mereu in prima linie cand s-a discutat despre o extindere. Si cand are loc o extindere, nu mai sunt multumiti. Extinderea poate fi oprita, pentru ca este o decizie unanima. Pur si simplu, daca Marea Britanie zice «Nu» la o viitoare extindere, atunci aceasta nu va mai fi", a declarat Viviane Reding.

Comisarul a mai precizat ca va astepta discutiile privind o viitoare extindere, pentru a vedea ce pozitie va avea Londra.

Referitor la "abuzurile" la sistemul de beneficii pe care le invoca Marea Britanie si alte state, comisarul pentru Justitie a reamintit ca Directiva privind libera circulatie nu cere statelor membre sa ofere ajutor financiar oamenilor care nu muncesc.

"Sunt atat de multe state ce interpreteaza lucruri din aceasta Directiva (privind libera circulatie, din 2004) care nu sunt, de fapt, scrise (...) Directiva nu spune ca trebuie sa furnizezi beneficii celor care nu muncesc. Cat se poate de simplu", a spus Reding.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.