Ucraina a suspendat, printr-un decret al premierului Mikola Azarov, pregatirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana, care ar fi trebuit semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

"Acordul de la Vilnius nu va fi semnat. (...) Misiunea noastra s-a incheiat", a declarat fostul presedinte polonez, aflat in misiune la Kiev alaturi de fostul presedinte al Parlamentului European Pat Cox, scrie mediafax.

Acordul stipuleaza "suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE" pentru "a asigura securitatea nationala, relansarea relatiilor economice cu Rusia si pregatirea pietei interne pentru relatii de la egal la egal cu Uniunea Europeana", dupa ce a luat in considerare efectele asupra schimburilor comerciale cu Rusia. Kievul a declarat ca guvernul a fost determinat sa "restabileasca volumul schimburilor comerciale pierdut cu Federatia Rusa".

Uniunea Europeana exprima dezamagire dupa decizia Ucrainei

"Este o dezamagire, nu doar pentru UE, ci si pentru poporul ucrainean", a declarat, Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Parlamentul ucrainian a votat: Timosenko nu poate fi transferata in strainatate

Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele de lege care ar fi permis transferul in strainatate al Iuliei Timosenko, o conditie esentiala pentru semnarea acordului cu UE. Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurari ca tara sa va continua eforturile pentru integrarea europeana, in pofida suspendarii actiunilor preparatorii in vederea unui acord de asociere cu UE. "Ucraina va continua sa mearga pe calea integrarii UE", a dat asigurari Ianukovici. "In mod categoric, exista dificultati pe aceasta cale", a recunoscut seful statului ucrainean.

In schimb, Arseni Iateniuk, un lider al opozitiei ucrainene, il acuza de "inalta tradare" pe presedintele Viktor Ianukovici, cerand demiterea acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.