Iranul a dezvaluit luni un avion fara pilot, "Fotros", care poate sa fie echipat cu rachete, anuntand ca raza de actiune a acestuia atinge 2.000 de kilometri, potrivit agentiei oficiale Irna.

Fotros este prezentat ca avionul fara pilot construit pana in prezent in Iran care dispune de cea mai mare raza de actiune. Aceasta ii permite sa atinga Israelul, situat la aproximativ 1.000 de kilometri, inamicul sau recunoscut.

"Drona (avion fara pilot) Fotros are o raza de actiune de 2.000 de kilometri si poate zbura la o altitudine de 25.000 de picioare (7.620 de metri), cu o autonomie de zbor de 16 pana la 30 de ore", a declarat in cursul unei ceremonii Mohammad Dehgan, ministrul Apararii.

"Poate efectua operatiuni de recunoastere sau purta rachete de tip aer-sol in cadrul unor operatiuni militare", a adaugat el.

Avionul a fost testat "cu succes" si "arata ca sanctiunile impuse de inamici nu sunt un obstacol in calea progresului in industria Apararii", a subliniat ministrul.

Iranul s-a lansat in ultima perioada intr-un important program de productie de avioane fara pilot, provocand ingrijorare Statelor Unite si altor tari occidentale, scrie MEDIAFAX.

La sfarsitul lui septembrie, Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului, au anuntat producerea in masa a avionului fara pilot "Shahed-123" (martor), cu o raza de actiune de aproximativ 1.700 de kilometri, capabil sa transporte opt rachete si cu o autonomie de 24 de ore fara intrerupere. Shahed-123 a fost dezvaluit in septembrie 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.