Presedintele Israelului, Shimon Peres, avertizeaza ca, daca Iranul va reusi sa obtina arma atomica, aceasta situatie va declansa o cursa a inarmarii nucleare in Orientul Mijlociu, conform unui interviu.

"Suntem convinsi ca, daca Iranul va fabrica bomba atomica, toate tarile din Orientul Mijlociu vor face acelasi lucru", a dat asigurari presedintele Israelului.

"Presiunile internationale asupra Iranului trebuie mentinute", a spus Peres in interviul acordat publicatiei Le Journal du Dimanche.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, incearca sa convinga Statele Unite si Franta sa nu accepte un acord cu Iranul daca regimul de la Teheran nu va prezenta garantii clare ca va renunta definitiv la ambitiile nucleare cu caracter militar. Benjamin Netanyahu a avertizat ca un acord inadecvat in domeniul nuclear cu Iranul poate conduce la razboi, pledand pentru mentinerea sanctiunilor impotriva regimului islamist de la Teheran. "In privinta Iranului, nu exista doar doua optiuni: un acord sau razboiul. Exista si o a treia optiune: continuarea presiunilor prin sanctiuni. Un acord inadecvat in domeniul nuclear poate conduce la a doua optiune, la un rezultat nedorit", a declarat Benjamin Netanyahu.

Negocierile Iranului cu reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Rusiei, Chinei si Germaniei s-au incheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fara un acord, dar vor fi reluate pe 20 noiembrie. Washingtonul si Moscova au semnalat ca exista posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul in curand. Israelul a avertizat in mai multe randuri ca ar putea lansa atacuri preventive impotriva instalatiilor nucleare iraniene. Israelul, Statele Unite si Uniunea Europeana suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.