O treime din muncitorii romani si bulgari care ajung in Germania nu au niciun fel de pregatire profesionala si au cunostinte reduse de limba germana, a declarat directorul Agentiei Federala pentru Munca, Heinrich Alt, intr-un interviu publicat, joi, de cotidianul Rheinische Post.

"In acest an ne asteptam sa vina in Germania 70.000 de romani si bulgari. Multi au o calificare buna, totusi o treime din emigrantii din Romania si Bulgaria nu au niciun fel de pregatire profesionala si au cunostinte de limba germana greu de valorificat. Prin urmare, este dificil pentru ei sa-si gaseasca un loc de munca", a precizat Heinrich Alt, potrivit MEDIAFAX.

Directorul Agentiei Federale pentru Munca a mai spus ca numarul cetatenilor din aceste tari care beneficiaza de Hartz-IV (ajutoare sociale si de somaj) este in crestere. "Fata de 2007, numarul romanilor care primesc ajutor in cadrul Hartz-IV s-a dublat, ajungand la 14.700. In aceasi perioada, numarul bulgarilor a crescut de patru ori, la 15.300. De asemenea, se observa ca in regiunile cu un somaj ridicat sunt multi bulgari si romani fara un loc de munca. Astfel, nivelul somerilor bulgari se ridica la 7% in München, la 32% in Duisburg", a precizat Alt.

Intrebat ce impact va avea ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014, directorul Agentiei a precizat ca exista multe ramuri in industria Germaniei unde este nevoie de forta de munca.

Potrivit estimarilor Institutului de Cercetare IAB, intre 100.000 si 180.000 de emigranti din Bulgaria si Romania isi vor cauta un loc de munca in Germania, anul viitor. "Trebuie sa ne asiguram ca imigrantii vor putea sa stea pe propriile picioare, printr-o buna integrare pe piata muncii", a mai spus Heinrich Alt.

Acesta a mai explicat ca BA cauta colaboratori care sa stie romana si bulgara pentru a-i ajuta pe emigranti in limba lor materna si organizeaza cursuri de limba germana. Totodata, se va implica in organizarea unor targuri de joburi destinate strainilor, precum cel de la Düsseldorf, care va avea loc in perioada 20-21 noiembrie.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.