Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marti, la Bruxelles, ca semnarea unui acord de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE) ar putea duce la "dezghetarea" conflictului transnistrean si la "o slabire a statalitatii moldovenesti", relateaza Itar-Tass.

"Problema transnistreana ocupa un loc special in problema asocierii R.Moldova cu UE", a subliniat Rogozin, intr-un discurs rostit la Institutul Regal pentru Relatii Internationale "Egmont".

In opinia sa, in cazul in care Republica Moldova si Ucraina vor intra in zona de liber schimb cu UE, Transnistria va fi afectata de "o blocada economica totala".

Prin urmare, "asocierea cu R.Moldova fara consultarea Transnistriei, in mod sigur, va duce la o slabire a statalitatii moldovenesti" si la "dezghetarea" conflictului transnistrean, a avertizat el, scrie MEDIAFAX.

"Trebuie sa dam dovada de maximum de vigilenta si intelepciune pentru a nu permite escaladarea tensiunii in zonele cu conflicte inghetate. Rusia de nenumarate ori a solicitat Chisinaului sa includa Transnistria in negocierile cu UE", a precizat oficialul rus.

Summitul Parteneriatului Estic va avea loc pe 28-29 noiembrie, la Vilnius, in Lituania, unde Ucraina ar urma sa semneze un acord de asociere cu UE, iar Republica Moldova si Georgia spera sa parafeze texte similare, cu speranta de a le semna in toamna anului viitor, relateaza Itar-Tass.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.