Ucraina va suspenda probabil pana la sfarsitul anului importurile de gaze naturale din Rusia, din cauza divergentelor referitoare la pret, dar are stocuri suficiente pentru consumul propriu, astfel incat sa nu fie afectata aprovizionarea Europei, potrivit cotidianului Kommersant.

Compania nationala de petrol si gaze din Ucraina a oprit la sfarsitul saptamanii trecute importurile din Rusia, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

Neintelegerile dintre Ucraina si Rusia au starnit temeri ca ar ar putea avea loc un nou "razboi al gazelor", similar celor din 2006 si 2009, cand livrarile catre Europa au fost intrerupte, dupa ce Moscova a acuzat Kievul ca a oprit pentru uz propriu o parte din gazele destinate tarilor europene.

Tensiunile dintre cele doua tari au fost amplificate in ultimele luni de planurile Ucrainei de a semna un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, in pofida opozitiei Rusiei, scrie MEDIAFAX.

Kommersant a scris ca se asteapta ca Ukrtransgaz, compania care opereaza transportul si inmagazinarea de gaze naturale in Ucraina, sa acopere cererea de pe timpul iernii fara noi importuri din Rusia. Compania Gazprom, controlata de statul rus, acuza Ucraina ca nu a platit integral pretul gazelor naturale livrate in luna august.

"Naftogaz nu intentioneaza sa cumpere mai mult gaz rusesc in acest an", potrivit unei surse din Ukrtransgaz, subsidiara Naftogaz, citata de Kommersant.

Analistii Alfa Bank Rusia au afirmat ca nu se asteapta la probleme in privinta aprovizionarii Europei.

"Facilitatile de stocare din Europa si Ucraina sunt aproape pline si, multumita temperaturilor mai ridicate decat in mod obisnuit in Europa, nu ne asteptam la o majorare semnificativa a consumului de gaze naturale, care sa conduca la o perturbare a aprovizionarii", se arata intr-o nota de cercetare a Alfa Bank.

Decizia Naftogaz de a suspenda importurile din Rusia va fi revizuita doar in eventualitatea unor temperaturi extrem de reci, a declarat sursa din cadrul Ukrtransgaz pentru Kommersant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.