Programul nuclear iranian a costat Teheranul 170 de miliarde de dolari (127 de miliarde de euro), majoritatea acestor costuri fiind generate de sanctiuni, au anuntat marti surse de securitate israeliene.

Potrivit acestor surse, 40 de miliarde de dolari au fost "investiti in ultimii 20 de ani in instalarea si functionarea unor infrastructuri nucleare".

Iranul a "pierdut 130 de miliarde de dolari din cauza unor sanctiuni puse in aplicare din 2012" pentru a descuraja Iranul sa-si continue activitatile nucleare, au adaugat sursele citate.

Dintre cele 130 de miliarde de dolari de pierderi, 105 miliarde sunt legate de embargoul privind vanzarile de petrol iranian si 25 de miliarde de sanctiunile financiare privind sistemul bancar, comertul si industria si pierderile in materie de dezvoltare si investitii, au detaliat aceleasi surse.

Israelul se opune vehement unui acord intre Iran si grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Germania, Marea Britanie, China si Rusia) privind o limitare a activitatilor nucleare in schimbul unei relaxari a sanctiunilor, scrie MEDIAFAX.

Duminica, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca Israelul va face tot posibilul pentru a convinge comunitatea internationala sa impiedice un "acord prost" inainte de realuarea negocierilor cu Teheranul, la 20 noiembrie.

Israelul, considerat singura putere atomica din regiune, si Occidentul acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma nucleara sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte revendicandu-si dreptul la energie nucleara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.