Taifunul Haiyan, considerat ca fiind cel mai violent din acest an, a atins vineri dimineata coastele Filipinelor, cu rafale de vant care ating 200 de kilometri pe ora, au anuntat serviciile nationale de meteorologie.

Haiyan a atins Insula Samar, situata la distanta de aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, dupa ce a lovit orasul Guiuan, vineri, la ora 4.40 (joi, 22.40, ora Romaniei), a declarat pentru AFP meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se indreapta rapid spre nord-vest si spre Marea Chinei de Sud, cu o viteza de 39 de kilometri pe ora, a anuntat aceasta sursa.

Presedintele filipinez, Benigno Aquino, a indemnat joi populatia sa se protejeze impotriva acestui taifun.

"Ii avertizez pe oficialii locali ca locuitorii se afla in mare pericol. Hai sa facem tot ce ne sta in puteri, pana cand taifunul (Haiyan) nu a lovit tara", a declarat Aquino, scrie MEDIAFAX.

"Putem sa diminuam consecintele acestui taifun, daca ne vom ajuta reciproc. Trebuie sa ne pastram calmul, mai ales atunci cand cumparam produse de prima necesitate", a adaugat presedintele filipinez.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate inainte de sosirea taifunului.

Majoritatea scolilor au fost inchise.

Mai multe companii aeriene, printre care Philippine Airlines si Cebu Pacific, au anulat sute de zboruri, inclusiv internationale.

Pana in acest moment nu au fost semnalate victime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.