China a cerut marti Japoniei informatii "precise" cu privire la modul in care Tokyo gestioneaza scurgerile de apa radioactiva de la centrala nucleara avariata de la Fukushima, devastata de un tsunami in martie 2011.

"China urmareste cu mare atentie masurile luate de Japonia", a declarat adjunctul ambasadorului Chinei la ONU Wang Min intr-o dezbatere consacrata Agentiei Internationale pentru Energie Atomica(AIEA), la Adunarea Generala a ONU de la New York.

"Cerem Japoniei sa nu renunte la niciun efort pentru limitarea impactului accidentului si sa ofere comunitatii internationale informatii exacte, precise si punctuale", a adaugat Wang Min, scrie MEDIAFAX.

Accidentul de la centrala nucleara Fukushima a "tras un semnal de alarma in domeniul securitatii nucleare", a subliniat diplomatul chinez, adaugand ca statul sau este un "ferm" sustinator al energiei nucleare.

Operatorul centralei avariate de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anuntat luna trecuta ca apa de ploaie contaminata de la Fukushima s-ar fi scurs in Oceanul Pacific. Directorul general al AIEA Yukiya Amano declara, la sfarsitul lui octombrie ca "proritatea este gestionarea apei contaminate".

De asemenea, Coreea de Sud a apreciat ca Fukushima este in continuare "o sursa de ingrijorare, in special pentru tarile riverane, din cauza scurgerilor de apa contaminata in mare", potrivit adjunctei ambasadorului la ONU Sul Kyung-hoon. Totusi, Seulul "este recunoscator Guvernului japonez pentru eforturile depuse cu scopul de a oferi comunitatii internationale informatii pertinente".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.