Coreea de Nord avanseaza in dezvoltarea unor rachete strategice capabile sa poarte o incarcatura nucleara menita sa vizeze continentul american, a anuntat marti un centru american de reflectie.

Rachetele expuse de catre Coreea de Nord in cursul unor recente parade militare, prezentate de experti straini ca ale sale, ar fi de fapt "mai putin" false decat se aprecia, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Universitatii John Hopkins.

Racheta nord-coreeana KN-08 de tip ICBM, cu o raza de actiune teoretica de 5.500 pana la 11.000 de kilometri, a fost expusa in 2012 si in iulie. Un cunoscut inginer aerospatial a calificat-o drept o "mare farsa".

Insa intr-o analiza publicata pe site-ul 38 North, institutul se arata mai putin categoric.

"Aproape toate configuratiile examinate ar fi capabile sa trimita o incarcatura nucleara usoara, de prima generatie, cel putin pana la Seattle", pe coasta americana la Pacific, scriu expertul in neproliferare Jeffrey Lewis si inginerul John Schilling.

In alt articol, publicat in revista Science and Global Security, John Schilling subliniaza totusi ca racheta de tip KN-08 se afla in faza de dezvoltare.

"Lipsa unor teste de zbor face ca dezvoltarea operationala (a rechetei) sa mai dureze luni sau ani", in opinia sa, scrie mediafax.

Institutul a confirmat la sfarsitul lui octombrie efectuarea unor lucrari importante la poligonul de la Sohae, de unde a fost lansata o racheta cu raza lunga de actiune in decembrie - considerata o racheta balistica de catre occidentali -, poate pentru a gazdui rachete de o capacitate mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.