Premierul irakian Nouri al-Maliki, aflat in vizita in Statele Unite, a sustinut joi desfasurarea unui "al treilea razboi mondial" de catre comunitatea internationala impotriva "virusului" Al-Qaida aflat in plina revenire in tara sa.

Maliki se afla de miercuri la Washington si se va intalni vineri cu presedintele Barack Obama pentru a stimula cooperarea antiterorista intre cele doua state.

"Vrem un razboi international impotriva terorismului", a declarat liderul guvernului irakian in fata publicului de la centrul de analiza Institute of Peace, numind Al-Qaida si filialele sale un "virus" care aduce un "vant rau" in toata regiunea.

"Am avut doua razboaie mondiale; il vrem pe al treilea impotriva celor care ne asasineaza poporul si care vor sa curga sange", a continuat Maliki, propunand ca Irakul sa gazduiasca o conferinta internationala impotriva terorismului. Liderul siit irakian a fost primit miercuri de vicepresedintele american Joe Biden, care "a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a ii echipa (militar) pe irakieni pentru a combate Al-Qaida", conform Casei Albe, scrie MEDIAFAX.

Nouri al-Maliki s-a mai intalnit joi si cu secretarul Apararii Chuck Hagel si liderul statului major, generalul Martin Dempsey, a transmis Pentagonul.

Cei trei au "discutat despre situatia politica si securitara din Irak (...) si despre mijloacele de a spori cooperarea strategica americano-irakiana in fata provocarilor regiunii", a afirmat ministerul intr-un comunicat.

Ultimii soldati americani au parasit Irakul in decembrie 2011.

Tara este indoliata aproape zilnic de atentate iar violentele sunt la acelasi nivel ca in 2008, cand aceasta iesea dintr-un conflict confesional sangeros intre sunniti si siiti. In timp ce razboiul din Siria vecina provoaca temeri in ceea ce priveste influenta transfrontaliera asupra Irakului, Maliki a reafirmat neutralitatea Bagdadului cu privire la conflictul din tara vecina.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

"Toate eforturile noastre trebuie sa fie dirijate catre impiedicarea succesului Al-Qaida si a altor organizatii teroriste", a mai pledat premierul, acuzat de "sectarism" si de montarea siitilor impotriva sunnitilor, intr-o scrisoare adresata marti de influenti senatori americana presedintelui Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.