Inspectorii organizatiei insarcinate cu distrugerea arsenalului chimic sirian au plasat cele peste 1.000 de tone de agenti chimici si arme chimice siriene sub sigilii "inviolabile".

"Toate stocurile de agenti chimici si de arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigilii imposibil de spart", a declarat pentru AFP Christian Chartier, un purtator de cuvant al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), scrie MEDIAFAX.

"Este vorba despre 1.000 de tone de agenti chimici si de 290 de tone de arme chimice", a adaugat Chartier, subliniind ca acestea au ramas "in amplasamente". "Nu ne aflam, inca, in faza mutarii", a precizat el.

Siria dispune, de asemenea, de 1.230 de unitati de munitie neumplute cu agenti chimici sau arme de categoria a treia.

Consiliul Executiv OIAC, care se va reuni la 5 noiembrie, urmeaza sa decida foaia de parcurs in vederea distrugerii armelor si agentilor chimici pe baza unui document, si anume "un plan general de distrugere", predat de Siria pe 24 octombrie.

Anterior, OIAC a anuntat ca toate instalatiile de productie a armelor chimice din Siria au fost scoase din uz inaintea datei-limita de 1 noiembrie.

Inspectorii au vizitat 21 din cele 23 de amplasamente declarate de Siria, si anume 39 din cele 41 de instalatii aflate pe aceste amplasamente, restul de doua amplasamente fiind evitate "din motive de securitate". Dintre aceste instalatii, 18 sunt destinate producerii, 12 stocarii, opt sunt instalatii mobile destinate asamblarii, iar trei sunt descrise in general ca "instalatii care au legatura cu arme chimice", potrivit unui raport al directorului general OIAC adresat Consiliului Executiv, datat la 25 octombrie, dupa care AFP a obtinut o copie.

"Insa Siria a subliniat ca aceste amplasamente au fost abandonate, elementele din cadrul programului de inarmare chimica pe care le-au adapostit fiind transferate in alte amplasamente care au fost inspectate efectiv", a oferit OIAC asigurari intr-un comunicat.

Citeste si:
Zelenski: „Cât de departe s-a ajuns. Să aşteptăm arme chimice”
Zelenski: „Cât de departe s-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.