Un oficial al administratiei americane a transmis numerele de telefon a 35 de lideri ai planetei Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), care le-a pus sub ascultare, a dezvaluit joi The Guardian citand documente oferite de Edward Snowden.

Aceste informatii intervin in contextul in care Germania se arata scandalizata de dezvaluirile referitoare la o posibila supraveghere de catre Statele Unite a telefonului mobil al cancelarului Angela.

Reactionand la indignarea Berlinului, Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe, a refuzat sa comenteze daca serviciile secrete americane au interceptat in trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei. Potrivit noilor documente publicate in cotidianul britanic, NSA "a interceptat convorbirile telefonice a 35 de lideri ai planetei, dupa ce un oficial al administratiei americane i-a transmis numerele de telefon", scrie MEDIAFAX.

La originea acestor dezvaluiri se afla fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia.

Potrivit acestui document intern, care dateaza din 27 octombrie 2006, NSA "incurajeaza oficiali de rang inalt din cadrul Executivului sa partajeze agendele lor de adrese cu agentia".

Unul dintre acesti oficiali a transmis NSA "200 de numere, dintre care 35 ale liderilor planetei", mentioneaza membri NSA intr-un document. Totusi, ei subliniaza ca aceste interceptari au dat putine rezultate.

The Guardian sustine ca a contactat administratia Obama in legatura cu acest document, dar aceasta a refuzat sa comenteze.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, a declarat ca nu va comenta "acuzatiile specifice care au fost facute", in legatura cu posibila interceptare in trecut a convorbirilor telefonice ale lui Merkel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.