Ce fac danezii de sunt asa de fericiti si am putea sa invatam ceva de la ei?

Danemarca s-a clasat pe primul loc in cadrul raportului World Happiness Report. Pozitia sa de lider in clasamentul fericirii globale se datoreaza unei serii de sase factori, conform profesorului John Helliwell de la Universitatea British Columbia.

1. Danemarca sustine parintii

Familiile daneze beneficiaza de 52 de saptamani de concediu de maternitate: femeile pot sa-si ia 18 saptamani, iar barbatii doua saptamani in care sunt platiti cu 100% din salariu.

Datorita faptului ca toti copii au acces la crese, gradinite si scoli gratuite, 79% din mame se intorc la serviciu dupa ce au nascut (in comparatie cu 59% din mame in cazul SUA).

2. Ingrijirile medicale sunt un drept civil

Pentru societatea daneza, serviciile sanitare sunt vazute ca un drept fundamental. Danezii isi viziteaza medicul de familie de sapte ori pe an in medie.

3. Egalitatea intre sexe este o prioritate a societatii

Nicio tara din lume nu se apropie de egalitatea perfecta intre sexe, insa Danemarca si alte state nordice se apropie foarte mult de aceasta utopie. Tarile nordice au fost printre primele care sa acorde drept de vot femeilor (Suedia - 1919, Norvegia - 1913, Islanda si Danemarca - 1915 si Finlanda - 1906).

Danemarca are in prezent o femeie prim-ministru, Helle Thorning-Schmidt care din 2005 este liderul Partidului Social-Democrat.

4. Ciclismul este regula, nu exceptia

In Copenhaga, 50% din locuitori folosesc bicicleta drept principal mijloc de transport. Asta nu ajuta doar din punct de vedere al poluarii. Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare kilometru parcurs cu bicicleta in loc de masina platitorii de impozite economisesc jumatate de coroana daneza, bani care s-ar fi dus pe accidente, congestie, poluare fonica si uzarea infrastructurii.

Ciclistii parcurg in fiecare an 1,2 milioane de kilometri in Copenhaga, ceea ce inseamna o economie de 34 de milioane de dolari pe an.

5. Cultura daneza este optimista

Danezii au inventat conceptul de "hygge" (atmosfera calduta si comoda) pentru a combate deprimarea intr-o tara unde in timpul iernii soarele straluceste doar sapte ore pe zi.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

6. Danezii se simt responabili

Exista o rata foarte mare de voluntariat in randul populatiei Danemarcei: 40% din locuitorii acestei tari se ocupa cu munca voluntara in asociatii sportive, organizatii nonguvernamentale, organizatii sociale, politice. In 2006, existau peste 100.000 de ONG-uri la o populatie de doar 5 milioane de oameni.

Valoarea muncii prestate de voluntari se ridica la 35.3 miliarde de coroane daneze, sau 9,6% din PIB-ul tarii.

Danezii au un spirit comuntiar si o cultura civica mult superioara altor state europene cu populatie mai mare sau cu o traditie mai lunga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.