Coreea de Nord a construit doua intrari de tunel la complexul unde tara efectueaza teste nucleare, un semn care sugereaza ca pregateste noi teste, a apreciat miercuri un centru de reflectie american.

Imaginile prin satelit care dateaza din 27 septembrie arata lucrari de excavare si prezenta a doua noi intrari pentru tunelurile de la complexul Punggye-ri, potrivit Institutului US-Korea de la Universitatea Johns Hopkins.

Grupul de reflectie precizeaza ca nu exista niciun element care sa sugereze ca un nou test nuclear nord-coreean este iminent, dar ca aceste lucrari arata clar dorinta de a avansa programul nuclear al tarii, scrie MEDIAFAX.

"Aceste activitati in curs, precum lucrari de imbunatatire a unor zone anexe, arata ca Phenianul se pregateste sa efectueze noi explozii pe viitor", scrie cercetatorul Nick Hanser pe blogul institutului, 38 North.

Tara, care desfasoara teste nucleare subterane, ar putea cauta un nou tunel pentru teste sau ar putea sapa noi intrari pentru imbunatatirea ventilatiei sau accesului la un tunel existent, apreciaza el.

In februarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear subteran, sfidand rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si atragand tensiuni si temeri referitoare la un posibil conflict militar.

Phenianul a lansat, de asemenea, o racheta in decembrie care, potrivit Washingtonului, era de fapt un test de racheta balistica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.