Reactoarele centralei nucleare japoneze Fukushima sunt intr-o stare stabila, insa apa contaminata reprezinta in continuare cea mai mare problema, a anuntat marti directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano.

"Reactoarele avariate sunt intr-o stare stabila", a declarat Amano, in cadrul unei vizite la Bratislava, subliniind ca trebuie sa fie luate in considerare anumite riscuri externe.

"Prioritatea cea mai importanta este gestionarea apei contaminate", a afirmat el, in contextul unui risc de scurgere a apei radioactive in Oceanul Pacific, din cauza ploilor puternice din ultima perioada, scrie MEDIAFAX.

"De asemenea, este important sa solutionam problema decontaminarii in zonele din apropierea" centralei, pentru ca zeci de mii de persoane evacuate sa se poata intoarce la casele lor, a adaugat directorul AIEA.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei avariate de la Fukushima, a explicat luni ca apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv. Complexul Fukushima Daiichi este plin cu apa radioactiva stocata in parte in aproximativ o mie de rezervoare sau acumulata sub complexul atomic. TEPCO lupta de peste doi ani si jumatate cu acest lichid, a carui cantitate creste in fiecare zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.