International22 Octombrie 2013

Lectura de un minut

Apa de ploaie contaminata de la Fukushima s-ar fi scurs in Oceanul Pacific, situat in vecinatate, a anuntat luni compania care administreaza acest complex atomic amenintat de apropierea taifunului Francisco, dupa ce a fost afectat saptamana trecuta de Wipha.

Tokyo Electric Power (TEPCO) a explicat ca apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv.

Aceste cisterne sunt amplasate pe o placa de beton inconjurata de un mic dig de 30 centimetri, insa, atunci cand ploua abundent, apa se acumuleaza in aceste spatii, uneori depasind digul, revarsandu-se si transportand substante radioactive.

Intr-un loc, apa de ploaie care s-ar fi scurs in ocean indica o concentratie a strontiului 90 de 710 becquereli pe litru. In alt loc, apa de ploaie ramasa in interiorul zonei rezervoarelor arata o concentratie a strontiului 90 de 12.000 becquereli pe litru. In total, apa contaminata s-a revarsat in 12 locuri, dar gradul de contaminare si cantitatile deversate nu sunt cunoscute, scrie MEDIAFAX.

TEPCO si Guvernul japonez au convenit sa nu permita deversarea deliberata in natura a apei cu niveluri de radioactivitate de peste 10 becquereli pe litru pentru strontiu 90, 15 becquereli pe litru pentru cesiu 134 si 25 becquereli pe litru pentru cesiu 137.

Citeste si:
O bomba a fost descoperita in incinta centralei nucleare japoneze...
O bomba a fost descoperita in...

Dupa ce a anuntat ca devastatorul taifun Wipha, care a afectat sudul si estul Japoniei la mijlocul saptamanii trecute, nu a provocat pagube complexului atomic Fukushima Daiichi, TEPCO a recunoscut ca s-au produs numeroase probleme, inclusiv deversari de apa contaminata.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.