Un barbat a murit, iar pompierii s-au luptat mai multe ore pentru a stinge incendiul care a facut ravagii in nordul Olandei, distrugand inclusiv casa in care s-a nascut Mata Hari, celebra spioana din Primul Razboi Mondial, a anuntat duminica presa olandeza, citata de AFP.

Focul a izbucnit sambata seara intr-un complex alcatuit din mai multe cladiri vechi in Leeuwarden, un oras situat la o distanta de 140 kilometri de Amsterdam.

Potrivit MEDIAFAX, mai multe cladiri au fost distruse, inclusiv casa familiei in care s-a nascut Margaretha Geertruida Zelle, cunoscuta sub numele de Mata Hari, o dansatoare exotica, executata pentru spionaj de soldatii francezi in 1917.

Fiica de comercianti, devenita femeie fatala, Mata Hari s-a nascut pe 7 august 1876 in acea cladire, care gazduia in zilele noastre un salon de coafura.

Flacarile au distrus cinci sedii ale unor companii comerciale, inclusiv acel salon de coafura, si 11 locuinte personale, inainte de a fi stins definitiv duminica dimineata, a precizat televiziunea publica olandeza NOS.

Mata Hari s-a mutat la Paris in 1903 unde a devenit cunoscuta ca dansatoare exotica, obisnuind sa danseze nud pe muzica orientala si, prin numeroasele ei contacte, a pastruns in cercurile inalte ale societatii pariziene.

Acuzata de spionaj in timpul Primului Razboi Mondial, in favoarea Germaniei, Mata Hari a fost executata prin impuscare de trupele franceze, in fortul Vincennes, in apropiere de Paris, pe 15 octombrie 1917, la varsta de 41 de ani.

Personajul ei, care a inspirat multi regizori de film, a fost interpretat de unele dintre cele mai mari actrite din lume, precum Gerta Garbo, Zsa Zsa Gabo si olandeza Sylvia Kristel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.