Romaniei i se cer criterii abuzive si discriminatorii pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, ministrul de Externe, Titus Corlatean, avertizand ca va fi mai complicat de aderat la acest spatiu daca nu se obtine o decizie favorabila la Consiliul JAI din decembrie.

"Nu acceptam procese care sunt necredibile, (...) abuzive si discriminatorii. Abuzive pentru ca nu exista fundament juridic legal european pentru a adauga alte asa-zise criterii la cele care sunt standard si discriminatorii pentru ca acest tip de argumente n-au fost folosite fata de alte state", a declarat, la Digi24, ministrul Afacerilor Externe, explicand ca in 2007 au fost invitate sa adere la Schengen noua state, iar cateva dintre ele nu indeplineau toate criteriile, dar "li s-a acordat un termen, dupa data aderarii, pentru a pune in practica acele chestiuni".

Intrebat daca mai exista vreo speranta pentru o decizie favorabila la Consiliul JAI din decembrie, Titus Corlatean a subliniat ca Romania mizeaza pe aceasta solutie, mai ales ca pe agenda provizorie este inscris deja proiectul de decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, scrie mediafax.

"Mergem pe premisa ca in baza Consiliul JAI din martie sa putem lua o decizie (...). Daca unii vor ramane blocati in decizia lor interna de a conexa totusi (aderarea la Schengen - n.r.) cu MCV, asta e, decembrie va trece si va trebui sa reluam aceste discutii ulterior, dar o spun foarte clar va fi mai dificil pentru ca, dupa decembrie urmeaza o perioada de pre-campanie si campanie electorala pentru Parlamentul European, urmeaza alegeri municipale si locale in Franta. Daca nu e decembrie s-ar putea sa fie mai complicat. Decembrie ar fi un termen rezonabil de bun pentru luat o decizie", a declarat Titus Corlatean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.