Liderul diplomatiei egiptene Nabil Fahmy a apreciat miercuri ca relatiile cu Statele Unite traverseaza o "faza delicata", dupa inghetarea partiala a ajutorului american, in esenta militar, pentru Cairo.

"Ne aflam in prezent intr-o faza delicata care reflecta relatiile turbulente (americano-egiptene). A spune altceva nu ar fi cinstit", a afirmat ministrul citat de catre presa locala.

Statele Unite au "recalibrat" la 10 octombrie ajutorul lor - 1,5 miliarde de dolari dintre care 1,3 miliarde reprezentand ajutor militar - ca raspuns la represiunea sangeroasa la adresa sustinatorilor presedintelui islamist Mohamed Morsi destituit de catre armata la 3 iulie.

Washington a oprit astfel livrarea echipamentelor grele si asistenta financiara pentru guvern "in asteptarea unor progrese credibile catre o guvernare civila aleasa democratic". Cairo a denuntat o "decizie gresita", scrie mediafax.

Pentru Fahmy, care se declara "deloc surprins de ultima decizie americana", "problema a inceput cu mult inaintea" acestui anunt.

"Vine din faptul ca Egiptul s-a bazat pe ajutorul american de 30 de ani, alegand calea usoara in loc sa isi diversifice variantele. (Aceasta) le-a facut pe Statele Unite sa creada ca Egiptul se va conforma mereu politicilor si obiectivelor sale", a subliniat el.

Anuntul american ramane "simbolic" si nu trebuie, conform expertilor, sa aiba un impact major, desi speculatiile se multiplica asupra faptului ca Egiptul ar putea sa se indrepte catre alti furnizori precum Rusia, China sau Franta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.