Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a identificat, intr-un raport dat publicitatii marti, patru sectoare prioritare, intre care cel al avioanelor fara pilot si cel al Apararii cibernetice, in vederea consolidarii Apararii europene.

Aceste propuneri sunt avansate de catre Lady Ashton in perspectiva summitului european de la 19-20 decembrie consacrat Securitatii si Apararii, intr-un context al scaderii generale a bugetelor militare.

In acest raport privind Politica de Securitate si Aparare Comuna (PSAC), ea afirma ca o "cooperare a devenit esentiala" daca UE vrea sa fie "in masura sa reactioneze rapid la provocarile in domeniul securitatii - securitatea cibernetica, spatiul, energia, securitatea maritima sau frontierele".

Cu scopul de a obtine progrese concrete la summitul din decembrie, patru prioritati sunt relevate in raport. Una dintre ele este dezvoltarea unor avioane fara pilot de tip MALE (medium-altitude long-endurance), una dintre cele mai acute lacune ale industriei europene a Apararii. Obiectivul este ca sefii de stat si de Guvern sa poata, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, sa "promoveze o abordare europeana in vederea dezvoltarii acestei capacitati-cheie", la orizontul lui 2020, scrie mediafax.

Alta prioritate propusa este dezvoltarea unui sistem comun de sateliti de comunicatie, cu dubla uitilizare militara si civila, pana in 2025. In prezent, capacitatile europene sunt "fragmentate" intre 12 sateliti, repartizati in cinci grupuri, a caror viata operationala se va incheia in perioada 2018-2025, potrivit raportului.

O abordare comuna este propusa, de asemenea, in domeniul Apararii cibernetice, dar aceasta problema "este extrem de sensibila, deoarece vizeaza nucleaul suveranitatii statelor membre", a subliniat un oficial de rang inalt din cadrul UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.