Agentia americana de informatii NSA colecteaza sute de milioane de liste de contacte ale americanilor transmise prin e-mail sau prin mesageria instant, relateaza marti Washington Post, citand documente ale fostului consultant NSA, Edward Snowden.

Intr-o singura zi in 2012, NSA a interceptat 444.743 de liste de contacte din e-mailurile conturilor de Yahoo!, 82.857 din conturile de Facebook, 33.697 din conturi Gmail si 22.881 din conturile altor furnizori de mesagerie online, preciza NSA intr-o prezentare publicata de catre jurnalul american.

Extrapoland la un an, cifrele corespund colectarii a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail pe an. Aceasta vrea sa spuna ca milioane, chiar zeci de milioane de americani sunt vizati de aceasta colectare de date, au declarat pentru cotidian doi oficiali de rang inalt din serviciile de informatii americane, scrie MEDIAFAX.

Aceste liste contin mai multe informatii fata de metadatele telefonice deoarece prin e-mail se transmit de asemenea numere de telefon, adrese fizice, informatii economice sau familiale si uneori primele linii dintr-un mesaj.

NSA intercepteaza aceste liste "din zbor" atunci cand sunt schimbate pe Internet, mai des decat atunci cand sunt "in repaus" in serverele calculatoarelor. Din aceasta cauza, NSA nu are nevoie sa notifice grupurile de Internet care adapostesc aceste informatii, precum Yahoo!, Google sau Facebook.

Agentia le intercepteaza din puncte de acces situate "peste tot in lume" insa nu si in Statele Unite, au precizat responsabilii de informatii. Aceasta permite NSA sa evite interdictia de a intercepta informatii despre americani din centre aflate pe teritoriul american, explica ei.

La jumatatea lui august, presedintele american Barack Obama a promis sa revizuiasca programele americane de supraveghere, dupa dezbaterile provocate de dezvaluirile lui Edward Snowden, care au scos la iveala existenta unor programe secrete vaste de colectare a datelor telefonice si electronice.

Citeste si:
7 greseli pe care sa nu le faci atunci cand trimiti un e-mail
7 greseli pe care sa nu le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.