Secretarul general al ONU a decis sa o numeasca pe olandeza Sigrid Kaag la conducerea misiunii comune ONU-OIAC (Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice), desemnata sa elimine arsenalul chimic sirian.

Ban Ki-moon a adresat duminica o scrisoare in acest sens Consiliului de Securitate care ar urma sa se pronunte miercuri cu privire la aceasta nominalizare, potrivit diplomatilor.

Consiliul a autorizat vineri crearea unei misiuni comune propuse de Ban, ce urma a fi condusa de un "coordonator special".

Aceasta misiune va include 100 de persoane in efectiv complet si isi va avea sediul la Damasc, cu o baza in Cipru.

Ea are misiunea de a distruge armele chimice siriene pana la 30 iunie 2014, conform unei rezolutii adoptate la sfarsitul lui septembrie de Consiliu. O prima echipa de experti a celor doua organizatii se afla la fata locului din 1 octombrie si si-a inceput activitatea.

Sigrid Kaag este din 2010 subsecretar general al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Dupa ce s-a alaturat ONU in 1994, venind de la Ministerul olandez pentru Afaceri Externe, ea a ocupat in special posturi la UNICEF (ca directoare regionala pentru Orientul Mijlociu din 2007 pana in 2010 cu sediul la Amman), la UNRWA (Agentia pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni) si la Organizatia Internationala pentru Migratie. In varsta de 52 de ani, ea vorbeste engleza, franceza, germana si araba.

OIAC, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2013, isi are sediul la Haga, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.