Iranul refuza sa trimita in strainatate stocul de uraniu imbogatit, a declarat Abbas Araghchi, seful negociatorilor iranieni in dosarul nuclear, citat duminica de site-ul televiziunii de stat.

"Linia rosie a Iranului in negocieri este imbogatirea uraniului (...). Putem discuta despre forma, cantitatea si nivelul de imbogatire (a uraniului), dar trimiterea in strainatate a productiei noastre (de uraniu) constituie linia noastra rosie", a declarat Araghchi, care urmeaza sa participe marti si miercuri, la Geneva, la negocieri in dosarul nuclear cu marile puteri.

Potrivit ultimului raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), publicat la sfarsitul lui august, Iranul detine 6.774 de kilograme de uraniu imbogatit la nivelul de 3,5% si 186 de kilograme de uraniu imbogatit la nivelul de 20%. Tara a transformat alte 187 de kilograme de uraniu imbogatit la nivelul de 20% in bare de combustibil, scrie MEDIAFAX.

Araghchi a adaugat ca echipa de negociatori iranieni "va apara drepturile Iranului si nu va da inapoi o iota in privinta a ceea ce natiunea iraniana are dreptul sa detina conform reglementarilor internationale".

"Republica islamica a Iranului isi va folosi toate drepturile pentru a stapani tehnologia nucleara civila, in special imbogatirea uraniului", a subliniat el.

Reprezentanti ai Iranului si tarilor care fac parte din Grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) urmeaza sa se intalneasca marti si miercuri la Geneva pentru a relansa negocierile in dosarul nuclear, intrerupte din aprilie.

Araghchi a declarat ca Iranul isi va "prezenta planul (...) si spera sa ajunga la un acord intr-un termen rezonabil".

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif urmeaza sa participe la sedinta de deschidere, marti. Adjunctul ministrului, Araghchi, va conduce ulterior negocierile cu Grupul 5+1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.