Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anuntat vineri, la Kiev, ca Ucraina cauta o solutie in cazul fostului premier Iulia Timosenko, incarcerata din 5 august 2011, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.

"Ne-a ramas o problema sensibila, si anume cazul Timosenko. Insa misiunea Cox-Kwasniewski lucreaza, desfasuram o activitate comuna, cautam o cale si sper ca in timpul apropiat vom hotari definitiv aceasta problema", a declarat seful de stat ucrainean in cadrul intalnirii cu comisarul european pentru Extindere si Politica de Vecinatate, Stefan Fule.

La randul sau, Fule a subliniat importanta solutionarii cazului Timosenko si si-a exprimat speranta ca pozitia presedintelui Ucrainei va coincide cu a sa, scrie MEDIAFAX.

"In primul rand, trebuie neaparat sa gasim o solutie, iar, in al doilea rand, aceasta solutie trebuie gasita in cadrul misiunii Cox-Kwasniewski", a spus el.

Iulia Timosenko se afla in arest din 5 august 2011. Ea a fost condamnata, pe 11 octombrie 2011, la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, dupa ce, in calitatea de premier, a semnat acorduri cu Rusia in domeniul gazelor care ar fi fost dezavantajoase pentru Ucraina.

Fostul presedinte al Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, si fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox, monitorizeaza evolutiile in cazul Timosenko. Pe 4 octombrie, cei doi emisari europeni au semnat si prezentat presedintelui ucrainean o cerere de gratiere a opozantei.

Ucraina spera sa semneze acordul de asociere cu UE in noiembrie, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius. Acest acord ar fi un prim pas in aderarea fostei republici sovietice la UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.