Presedintele american Barack Obama o va nominaliza miercuri in functia de presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) pe Janet Yellen, unul dintre sustinatorii programului fara precedent de stimulare a economiei si prima femeie care va ocupa aceasta functie in istoria de 100 de ani a bancii centrale americane.

Obama va anunta nominalizarea in cursul zilei de miercuri, 9 octombrie, la Washington, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Mandatul actualului presedinte al Fed, Ben Bernanke, va expira la 31 ianuarie.

Cunoscutul economist Lawrence Summers, consilier al presedintelui Obama, a fost considerat pentru o perioada favorit la preluarea conducerii bancii centrale. El s-a retras insa din cursa in septembrie, la presiunile congresmenilor democrati din Comisia bancara din Senat.

"Este o alegere excelenta si cred ca va fi confirmata cu o majoritate larga", a declarat influentul senator democrat Charles Schumer intr-un comunicat, citat de Bloomberg. Yellen (67 de ani) a ocupat functia de vicepresedinte al Rezervei Federale incepand din anul 2010.

Nominalizarea lui Janet Yellen are loc intr-un moment sensibil pentru Statele Unite, in contextul impasului politic din Congres in ceea ce priveste bugetul pentru noul an fiscal si plafonul datoriei de stat. Activitatea guvernului federal a fost blocata partial incepand cu 1 octombrie.

Preturile tranzactiilor futures pe indicii bursieri americani au evoluat pozitiv dupa aparitia informatiilor, iar titlurile de Trezorerie SUA s-au apreciat pe piata secundara, semnaland scaderea costurilor de finantare, scrie MEDIAFAX.

Contractele futures pe indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York afiseaza o crestere de 0,3%. Indicele a pierdut peste 2% in ultimele doua sedinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.