Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, marti, inainte de JAI, ca asteapta o pozitie a vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasa pe europenii, inclusiv romani, care vin in Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale.

Hans-Peter Friedrich a recunoscut ca multi romani si bulgari muncesc serios in Germania, dar a precizat ca Berlinul nu mai poate accepta primirea est-europenilor care vin doar pentru a accesa ajutoarele sociale. "E adevarat, multe persoane din Romania si Bulgaria, dar si din alte tari din Estul Europei, vin in Germania pentru a munci serios si acestia sunt bineveniti. Din pacate, sunt si unii care vin doar pentru ca vor sa aiba acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta si ma astept ca si Comisia sa inteleaga aceste diferente", a declarat Friedrich jurnalistilor, inainte de Consiliul JAI, care are loc la Luxemburg.

Ministrul german de Interne a precizat ca edilii marilor orase se plang de problemele cu care se confrunta din cauza unor astfel de cazuri.

"Nu putem ignora aceste probleme. Am nevoie din partea Uniunii Europene de o pozitie clara in acest sens: daca ii putem trimite inapoi pe cei care vin sa primeasca ajutoare sociale si daca putem sa le interzicem revenirea. Este o intrebare concreta, juridica si sper ca astazi comisarul pentru Justitie sa raspunda clar la aceasta intrebare", a mai spus Hans-Peter Friedrich, scrie MEDIAFAX.

Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt ca in anumite cazuri libertatea de circulatie in interiorul Uniunii Europene ar trebui "restransa". "Libertatea de circulatie nu include si dreptul de a beneficia in mod nedrept de ajutoare sociale", a spus Hans-Peter Friedrich.

Pe agenda reuniunii Justitie si Afaceri Interne se afla si prezentarea unui raport interimar al Comisiei Europene privind fiind libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.