Coreea de Nord a avertizat marti Statele Unite impotriva unei "catastrofe atroce" si si-a plasat trupele in alerta, inaintea unor manevre comune prevazute de Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud, la care participa un submarin nuclear american.

Tonul a urcat la Phenian de cateva zile, dupa anuntarea saptamana trecuta de catre Seul si aliatul sau american a unui plan care prevede o "disuasiune adaptata" amenintarii reprezentate de nord-coreeni.

Surse ruse si americane afirmau la inceputul lui septembrie ca Phenianul era pe cale sa reporneasca un reactor nuclear, la Yongbyon, care se afla intr-o "stare groaznica" potrivit rusilor.

Manevrele navale tripartite prevazute pentru marti in zona Peninsulei Coreea au fost amanate cu cateva zile din cauza apropierii unui taifun, a anuntat la Tokyo seful Statului Major al Marinei, Katsutoshi Kawanon. La exercitii urmeaza sa participe submarinul american cu propulsie nucleara USS George Washington. Trupe nord-coreene "urmeaza sa fie pregatite sa lanseze o operatiune in orice moment", a declarat pentru agentia oficiala nord-coreeana de presa KCNA un purtator de cuvant al armatei nord-coreene.

Situatia in peninsula "se tensioneaza din nou", a avertizat Phenianul, care previne Washingtonul ca, cu cat se vor apropia mai mult militarii de Coreea de Nord, "cu atat actiunile lor pot provoca dezastre imprevizibile".

"Statele Unite vor fi in totalitate responsabile de o catastrofa atroce cu care se vor confrunta fortele lor de agresiune imperialista", a adaugat KCNA, recurgand la vocabularul "razboinic" al regimului stalinist.

Manevrele sunt "un exercitiu anual de cautare si salvare, de natura umanitara", a anuntat un purtator de cuvant al fortelor sud-coreene si americane. Un oficial de rang inalt din cadrul Apararii americane a catalogat saptamana trecuta aceste manevre tripartite drept "tot mai obisnuite". In opinia lui Kim Yong-hyun, un profesor de la Dongguk University, Coreea de Nord, una dintre tarile cele mai izolate din lume, incearca sa determine Washingtonul sa revina la masa negocierilor. "Cu declaratii atat de vindicative, Nordul incearca sa atraga atentia Washingtonului", apreciaza profesorul, nuanind amenintarile Phenianului.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene de la Seul noteaza ca "alerta de urgenta" emisa de nord-coreeni nu se afla la un nivel atat de ridicat ca al altor alerte anterioare.

"Nordul incearca pur si simplu ca atraga atentia planetei asupra faptului ca el supravegheaza de aproape aceste manevre", a declarat Yang Moo-jin.

"El vrea totodata sa isi previna populatia impotriva unor amenintari la adresa securitatii sale, provenind de la Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, si sa pregateasca terenul pentru a putea arunca vina asupra celor trei (Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite) in cazul unei noi intensificari a tensiunilor", adauga el, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.