Experti internationali au supervizat duminica in Siria distrugerea unor focoase de rachete, bombe si echipamente utilizate pentru amestecarea produselor chimice, in prima zi a operatiunilor de eliminare a arsenalului chimic sirian.

Experti au supervizat personal sirian care a "utilizat lance termmice si polizoare pentru a distruge sau a scoate din uz o serie de materiale", se a arata intr-un comunicat publicat la ONU de catre Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Expertii celor doua organizatii au misiunea de a distruge un arsenal estimat la aproximativ 1.000 de tone, inclusiv cateva sute de tone de gaz mustar sau gaz sarin, repartizate in zeci de amplasamente, conform unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU. Ei urmeaza sa isi indeplineasca misiunea intr-o tara aflata in razboi, o premiera in domeniul dezarmarii chimice, scrie MEDIAFAX.

"Procesul de distrugere a programului sirian de inarmare chimica a inceput astazi", se arata in comunicat, care confirma declaratii ale unui oficial ONU la Damasc.

Cele doua echipe de experti "supravegheaza, verifica si raporteaza" totodata concordanta intre informatiile furnizate de catre Guvernul sirian si situatia reala a arsenalului chimic pe care acesta il detine.

Echipa este insarcinata sa aplice rezolutia 2.118 a Consiliului de Securitate, adoptata pe 27 septembrie in urma unui atac cu gaz sarin, soldat cu sute de morti la periferia Damascului, in august.

Aceasta rezolutie are la baza un acord ruso-american care prevede dezarmarea chimica a tarii pana la jumatatea lui 2014. Instalatiile de producere de armament chimic urmeaza sa fie distruse pana la 1 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.