Peste jumatate dintre europeni cred ca politicile de austeritate implementate de la inceputul crizei au esuat, potrivit unui sondaj realizat de Gallup pentru platforma "Debating Europe".

Potrivit sondajului, 51% dintre cetatenii UE considera ca politicile de austeritate puse in aplicare pentru restabilirea finantelor publice nu functioneaza. Doar 5% cred contrariul, in timp ce 34% apreciaza ca ele mai au nevoie de timp.

Deloc surprinzator, nivelurile cele mai scazute sunt atinse in tari asistate financiar, cu planuri drastice de asanare bugetara, precum Grecia (80%), Portugalia (68%) si Cipru (64%). Aproximativ 60% dintre persoanele intervievate, fata de 16%, cred ca exista solutii mai eficiente decat austeritatea. Procentajele sunt mai ridicate in Grecia (94%), Portugalia (81%) si in Spania (80%), scrie MEDIAFAX.

Doar 22% dintre europeni afirma ca aceste politici sunt in beneficiul Europei, fata de 67% care apreciaza ca reprezinta un avantaj pentru unele state membre, precum Germania, in opinia a 77% dintre respondenti, Franta (48%) si Marea Britanie (39%).

Grecia (23%), tara cea mai asistata si care este afectata considerabil de austeritate, se pozitioneaza pe locul patru, chiar in fata Italiei si Spaniei (20%).

Sondajul a fost realizat in perioada 13-23 septembrie, pe un esantion de 6.177 persoane din toate statele membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.