Stanga europeana a declansat in mod oficial procesul vizand desemnarea unui candidat la succesiunea conservatorului Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene (CE), in toamna lui 2014.

Social-democratul german Martin Schulz, actualul presedinte al Parlamentului European (PE), este favoritul socialistilor europeni.

Pretendentii la obtinerea investiturii socialiste au termen pana la sfarsitul lui octombrie sa isi anunte intentiile Partidului Socialist European (PSE), din care fac parte partidele socialiste si social-democrate europene, inclusiv Partidul Socialist (PS) francez si Partidul Social-Democrat (SPD) german.

Numele candidatilor urmeaza sa fie anuntate pe 6 noiembrie. Acesti candidati urmeaza sa obtina, ulterior, sustinerea partidelor de stanga europene si a grupului social-democrat din cadrul PE. Candidatul urmeaza sa fie desemnat in februarie 2014, in cadrul Congresului PSE, care isi va adopta, cu aceasta ocazie, programul electoral, scrie MEDIAFAX.

In virtutea Tratatului de la Lisabona, optiunea pentru viitorul presedinte CE, desemnat de sefii de stat si de guverne UE, este necesar sa reflecte rezultatul alegerilor europene din perioada 22-25 mai. Astfel, fiecare partid este angajat sa desemneze in avans un candidat, in vederea personalizarii campaniei.

Liberalii europeni ar putea sa-si desemneze candidatul la sfarsitul lui decembrie. Liderul grupului liberal in PE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, este unul dintre potentialii candidati, la fel ca si germanul Guido Westerwelle, al carui partid (FDP) a suferit o infrangere usturatoare in urma recentelor alegeri generale din Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.