Tortura si relele tratamente, care aduc uneori moartea, sunt "raspandite" in inchisorile din Libia, arata un nou raport ONU, citat de BBC News pe site-ul de Internet.

Raportul afirma ca tortura este cel mai des folosita "imediat dupa arest si in timpul primelor zile de interogari".

ONU apreciaza ca aproximativ 8.000 de persoane sunt inca arestate in legatura cu revolta din 2011 care a dus la inlaturarea presedintelui Muammar Kadhafi. Majoritatea sunt retinuti fara proces, arata raportul citat de BBC. Tortura este folosita "pentru a obtine marturisiri si alte informatii".

Misiunea Natiunilor Unite de sustinere in Libia transmite ca a inregistrat 27 de morti in arest de la sfarsitul lui 2011, "cazuri in care exista suficiente informatii pentru a sugera ca tortura a fost cauza", 11 dintre acestea producandu-se in 2013, scrie MEDIAFAX.

Raportul mentioneaza totusi ca utilizarea torturii se petrece "in pofida eforturilor autoritatilor libiene care sunt dedicate la cel mai inalt nivel sa puna capat torturii si sa asigure functionarea normala a sistemului judiciar".

Acesta noteaza ca un "factor major" in relele tratamente si tortura aplicate detinutilor este "situatia curenta a detentiilor prelungite si interogarilor realizate de brigazi armate". Raportul recomanda ca detinutii retinuti de brigazi sa fie predati in "controlul efectiv al statului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.