Vicepremierul si ministrul de Externe grec Evangelos Venizelos a exclus, luni, organizarea de alegeri anticipate, dupa arestarea a cinci deputati si a fondatorului partidului neonazist Zori Aurii, anuntand totodata suspendarea finantarii acestui partid.

"Scenariile cu privire la alegeri anticipate sunt inexistente. Ar fi periculos pentru economia si stabilitatea politica si sociala a tarii", a spus Venizelos in cursul unei conferinte de presa.

Dupa arestarea, sambata, a liderului si deputatului Zori Aurii, alaturi de alti cinci deputati si aproximativ 15 membri ai acestui partid, acuzati de participare la o "organizatie criminala", numeroase cotidiane elene evocau eventualitatea organizarii de alegeri anticipate, in caz de demisie a intregului grup parlamentar, format din 18 deputati.

"Democratia nu poate fi santajata. Nimeni nu poate provoca o criza parlamentara", a raspuns Venizelos, subliniind ca nu crede ca deputatii partidului Zori Aurii "ar indrazni sa demisioneze".

Venizelos a confirmat ca Guvernul va suspenda finantarea acestui partid. Presedintele Pasok (socialistii greci), Evangelos Venizelos, participa la coalitia guvernamentala, care a fost constituita dupa alegerile din iunie 2012, alaturi de conservatorii premierului Antonis Samaras.

Tinand cont de fragilitatea acestei coalitiii, care nu dispune decat de 155 de mandate din cele 300 ale Parlamentului monocameral, stanga radicala Syriza, principalul partid de opozitie, nu inceteaza sa ceara alegeri anticipate, scrie MEDIAFAX.

Venizelos i-a acuzat de "oportunism politic (...) pe cei care doresc alegeri".

Traversand al saselea an de recesiune, Grecia incearca sa iasa din criza datoriilor. In opinia multor analisti, alegerile anticipate risca sa provoace un nou derapaj in planul de asanare a economiei impus de creditorii tarii, UE si FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.