Parisul si-a reafirmat luni ostilitatea fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen in actualele conditii de control la frontierele externe ale celor doua tari, a declarat luni ministrul francez de Externe Laurent Fabius, relateaza postul France Inter in pagina electronica.

In plina polemica asupra dificultatilor de intergrare a romilor in Franta, seful diplomatiei franceze a facut totusi o distinctie intre situatia romilor si problema unei aderari la spatiul de libera circulatie.

Decizia cu privire la o eventuala intrare a Roaniei si Bulgariei in cadrul acestui grup de 26 de tari (22 state membre UE plus Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda) urmeaza sa fie transata la sfarsitul lui 2013, a subliniat Fabuis.

In opinia sefului diplomatiei franceze, aderarea la Schenghen a acestor doua state membre ale Uniunii Europene (UE) - vizate de restrictii pe piata muncii in UE care vor fi anulate pe 1 ianuarie 2014 - va insemna ca imigranti provenind din tari din afara Uniunii ar putea sa patrunda in mod liber pe teritoriul european, trecand pe teritoriul celor doua tari, scrie MEDIAFAX.

"Exista o problema, pentru ca trebuie sa fim siguri ca Bulgaria si Romania vor avea mijloacele de verificare", a argumentat Fabius. "Pentru moment, imi pare ca nu sunt indeplinite conditiile", a subliniat el.

El apreciaza ca adoptarea unei decizii pana la sfarsitul anului privind aderarea celor doua state la Spatiul Schengen pare, astfel, "foarte dificila" in conditiile actuale, o opinie impartasita de imensa majoritate a tarilor din acest spatiu, este el de parere.

"Daca nu intervine o schimbare a conditiilor, nu suntem favorabili" aderarii, a adaugat seful diplomatiei franceze.

Laurent Fabius a depus un efort sa evite atat polemica declansata in cadrul majoritatii aflate la putere si a Guvernului francez de politica de desfiintare a taberelor ilegale dusa de ministrul de Interne Manuel Valls, cat si declaratiile recente ale acestuia cu privire la dificultatile de integrare ale romilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.