R.Moldova ar putea accepta un compromis "rezonabil" referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populatiei din regiune un anumit grad de autoguvernare, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leanca.

"Viziunea Guvernului Republicii Moldova privind solutia finala a conflictului (transnistrean) este lipsita de ambiguitate. In primul rand, o solutie cuprinzatoare si viabila trebuie sa se bazeze pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii", a declarat Leanca, citat intr-un comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

Leanca a subliniat ca reintegrarea statului este o prioritate strategica a Executivului. El a afirmat ca Chisinaul este "deschis unui compromis rezonabil referitor la un statut special al regiunii (transnistrene) in cadrul Republicii Moldova, fapt ce ar oferi populatiei din stanga Nistrului un nivel confortabil si garantat de autoguvernare in diferite domenii ale vietii publice".

Premierul moldovean a mentionat ca unul dintre obstacolele in calea solutionarii acestui conflict este arsenalul militar strain care inca se afla pe teritoriul tarii. El a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitiva a fortelor militare ruse din Transnistria, in conformitate cu angajamentele internationale, scrie MEDIAFAX.

"Trebuie sa existe un spatiu constitutional, economic si de aparare unic in interiorul frontierelor recunoscute la nivel international ale Republicii Moldova", a declarat Leanca.

Totodata, in opinia lui, Republica Moldova trebuie sa fie "un stat functional, care continua sa avanseze in directia europeana si ofera populatiei de pe ambele maluri (ale Nistrului) dreptul de a beneficia in mod egal de parteneriatul nostru cu Uniunea Europeana".

De asemenea, in discursul sau de la ONU, premierul a mentionat ca Republica Moldova desfasoara un program de reformare in mai multe domenii, precum cel politic, economic, institutional, legislativ, demografic si judiciar.

"Avem un angajament ferm de a construi un stat de drept bazat pe principii de transparenta si responsabilitate", a afirmat Leanca, apreciind ca prin eforturile sale, Republica Moldova a devenit "un partener credibil pe plan international".

Citeste si:
Republica Moldova: PPE isi reitereaza apelul catre Iurie Leanca
Republica Moldova: PPE isi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.