Guvernul britanic a deschis vineri oferta de privatizare a companiei nationale de posta Royal Mail, evaluata la 2,6-3,3 miliarde lire sterline (3,1-3,9 miliarde euro), statul urmand sa cedeze pachetul majoritar de actiuni.

Guvernul a stabilit un pret de 260-330 pence pe actiune, potrivit Bloomberg. Statul ofera intre 40,1% si 52,2% din actiunile Royal Mail si poate suplimenta oferta cu pana la 15% din titluri.

Un pachet de 10% din titlurile companiei va fi distribuit gratuit in randul celor 150.000 de angajati ai postei. Angajatii care doresc mai multe actiuni trebuie sa cumpere, in cadrul ofertei publice initiale, un pachet in valoare de minimum 500 de lire, scrie MEDIAFAX.

Pentru publicul larg, participarea la oferta presupune preluarea unui pachet in valoare de cel putin 750 lire.

"Royal Mail va obtine astfel accesul la capitalul privat de care are nevoie pentru a se moderniza", a declarat intr-un comunicat secretarul pentru mediul de afaceri Vince Cable.

Guvernul va pastra intre 37,8% si 49,9% din actiunile Royal Mail, daca nu va opta pentru suplimentarea pachetului alocat in cadrul ofertei publice. In cazul suplimentarii ofertei, statul va ceda pana la 70% din actiuni, volum care include titlurile distribuite angajatilor.

Oferta pentru investitorii institutionali a fost deschisa vineri si se va incheia pe 8 octombrie, iar debutul companiei pe bursa ar trebui sa aiba loc trei zile mai tarziu.

Pentru investitorii retail, oferta va fi deschisa in cursul zilei de vineri. Acestia se pot inscrie prin intermediari, pe o pagina de internet deschisa de guvern in acest scop sau prin posta. Oferta retail se va incheia de asemenea pe 8 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.