Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) nu au o strategie si nici influenta asupra tarilor in care a avut loc "primavara araba", in pofida miliardelor de dolari acordate ca ajutor economic incepand din 2011, deplange miercuri un centru american de studii intr-un raport.

"Statele Unite si Europa este necesar sa isi demonstreze in continuare vointa politica si sa dezvolte strategii durabile pentru a ajuta Egiptul, Tunisia, Libia si Yemenul in tranzitiile lor spre democratie", scriu doua cercetatoare americane si o experta britanica intr-un raport extrem de dur intocmit de Centrul Rafik Hariri pentru Orientul Mijlociu din cadrul Atlantic Council, cu sediul la Washington.

"Unii, atat la Washington, cat si Bruxelles, se intreaba inclusiv daca Statele Unite si UE au prea multe de oferit acestor tari aflate in tranzitie, in comparatie cu tari din Golf, care le ofera multi bani", isi exprima analistele ingrijorarea.

In opinia lui Danya Greenfield, Amy Hawthorne si Rosa Balfour, care urmeaza sa isi prezinte lucrarea intr-un colocviu la Washington, "implicarea Statelor Unite si Europei este marcata mai degraba de oboseala si frustrare decat de energie si speranta" fata de procesele politice dificile din Egipt, Tunisia, Libia si Yemen, scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui Hawthorne, un fost cadru la Departamentul de Stat, sustinerea "primaverii arabe" nu mai este o "prioritate" pentru Statele Unite, mai ales dupa discursul considerat "major" pe care presedintele Barack Obama l-a sustinut in mai 2011, in care s-a angajat sa utilizeze "toate mijloacele diplomatice, economice si strategice" cu scopul de a sprijini democratizarea.

In ceea ce priveste politica europeana, "ea a suferit, in acelasi fel, de pe urma unei discordante intre angajamente si vointa de a le pune in aplicare", subliniaza Balfour.

"UE nu are o viziune strategica, deoarece prioritatile statelor membre sunt diferite. Franta si Marea Britanie sunt mobilizate asupra securitatii, Spania si Italia mai mult asupra migrarii, Suedia, Olanda sau Polonia sunt mai mult implicate in privinta tranzitiilor democratice", se arata in raport.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.