Kenya incepe miercuri o perioada de trei zile de doliu dupa atacul sangeros din centrul comercial Westgate de la Nairobi, unde echipele de salvare cautau printre daramaturi cadavre si eventuali explozivi.

Atacul lansat sambata, revendicat de insurgentii islamisti somalezi shebab, a costat viata a cel putin 61 de civili, sase membri ai fortelor de securitate kenyene si cinci atacatori. Aproape tot atatea persoane sunt date disparute si 175 au fost ranite.

Este vorba despre operatiunea cea mai sangeroasa din Nairobi de la atentatul sinucigas comis de Al-Qaida, in august 1998, impotriva ambasadei Statelor Unite, care s-a soldat cu peste 200 de morti.

Numarul victimelor este in crestere, a avertizat marti seara presedintele kenyan Uhuru Kenyatta, anuntand incheierea operatiunii fortelor de securitate in cursul unei alocutiuni televizate, dupa ce acoperisul centrului comercial Westgate s-a prabusit partial. "Cadavre sunt in continuare blocate" sub ruine, a precizat presedintele, scrie MEDIAFAX.

Miercuri dimineata, salvatorii erau mobilizati in jurul luxosului centru comercial devastat de gloante, explozii si flacari.

Experti in explozivi, ajutati de roboti specializati in actiuni de deminare, verificau daca atacatorii au lasat vreun exploziv in magazine, a explicat o sursa din domeniul securitatii. De asemenea, echipe de caini dresati cautau bombe si cadavre ale persoanelor date disparute.

"Experti medico-legali din alte tari au fost autorizati sa se alature anchetei (...), printre care din Israel, Statele Unite si Marea Britanie", a anuntat seful Serviciilor administrative kenyene, Francis Kimemia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.