Ministrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au convenit luni sa puna in aplicare un acord de liber schimb cu Ucraina imediat dupa semnarea acestuia, in pofida presiunilor Moscovei asupra Kievului.

Lituania, care in prezent detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a anuntat ca reprezentantii statelor membre au convenit luni ca majoritatea prevederilor acestui acord sa fie aplicate pana la ratificarea lui, care ar putea sa dureze o perioada indelungata.

"Odata semnat, va fi posibil sa punem in aplicare aproape 90 la suta din acordul de liber schimb, fara procesul de ratificare", a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

El a adaugat ca aceasta "aplicare provizorie" va permite procesului sa fie ireversibil si ca Ucraina sa-si continue reformele.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Eurpene au ajuns la un acord dupa ce Marea Britanie a renuntat la obiectii, a afirmat un diplomat european, sub protectia anonimatului, scrie MEDIAFAX.

Kievul spera sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana la summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, in noiembrie. Acest acord ar insemna o prima etapa oficiala pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Uniunea Europeana inca nu dat unda verde pentru acest proces, continuand sa ceara eliberarea din arest a Iuliei Timosenko, fost premier si lider al opozitiei ucrainene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.