China a anuntat ca interzice exportarea catre Coreea de Nord a tuturor materialelor si tehnologiilor care ar putea sa serveasca la confectionarea de rachete sau arme nucleare, chimice sau biologice.

Intre articolele vizate de interdictie sunt enumerate sisteme de racheta sau componente ale unor detonatoare nucleare, potrivit unei liste de 236 de pagini data publicitatii luni de Ministerul Comertului si altre trei administratii de stat chineze.

Aceasta masura se inscrie in "punerea in aplicare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU" care interzic furnizarea de armament regimului de la Phenian, afirma aceste administratii.

China este singurul aliat important al Coreei de Nord. Puterea de la Beijing este considerata in general ca cea mai in masura sa influenteze imprevizibilul regim de la Phenian. In acelasi timp, China a fost deseori dur criticata in Occident pentru strategia sa de obstructionare a ONU, menita sa evite masuri prea severe de retorsiune vizand Phenianul, scrie MEDIAFAX.

ONU a adoptat doua serii de sanctiuni impotriva Coreei de Nord in 2006 si 2009, dupa fiecare test nuclear efectuat de regim. Rezolutiile 1.718 si 1.874 interzic orice transfer catre Phanian de armament greu, de tehnologie susceptibila sa fie folosita la fabricarea armelor nucleare si de materiale conexe.

Aceste sanctiuni au fost aprobate si consolidate de Beijing, in urma esecului incercarii Coreei de Nord de a plasa pe orbita, pe 13 aprilie 2012, un satelit. Despre lansatorul folosit in acest scop, Washingtonul si aliatii sai a afirmat ca este o racheta balistica "deghizata".

Ele au fost inasprite dupa alt tir de racheta cu raza lunga de actiune efectuat pe Phenian, de aceasta data cu succes, in decembrie, si al treilea test nuclear pe 12 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.