Procuratura din Bulgaria a confirmat luni ca in sectorul energetic al tarii au avut loc fraude de amploare, inclusiv distrugerea unor documente care certificau plati facute dupa oprirea proiectului centralei nucleare de la Belene catre companii care trebuiau sa supravegheze lucrarile de constructie.

Anuntul a avut loc la numai cateva zile dupa o operatiune speciala a Procuraturii din Sofia, a Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala (DANS) si a Ministerului de Interne, in cadrul careia fosti directori ai companiei Nationale de Electricitate (NEK) au fost retinuti si ulterior eliberati, relateaza Novinite.

La inceputul lunii august, Procuratura din Sofia a primit un raport de la DANS despre fraudele din energie legate de proiectul centralei de la Belene, care au provocat statului daune substantiale, scrie MEDIAFAX.

In baza datelor din raport, procuratura a inceput urmarirea preliminara, cu autor necunoscut, pentru delapidare pe scara mare cu consecinte deosebit de grave. Investigatia a inclus si fapta de management defectuos deliberat.

In martie anul trecut, Guvernul a decis oprirea tuturor activitatilor din proiectul de la Belene, in cadrul caruia existau contracte de supraveghere a lucrarilor de constructie cu companiile WorleyParsons si Risk Engineering.

Desi prevederile contractelor stipulau ca deciziile autoritatilor de stat trebuie sa fie interpretate ca circumstante de forta majora, iar partile sunt eliberate de orice obligatii, doi dintre directorii NEK nu au oprit platile.

Drept rezultat, in urmatorul an si jumatate, sume de aproape 1 milion de euro pe luna au fost transferate in conturile companiilor WorleyParsons si Risk Engineering pentru supravegherea unor lucrari de constructii oprite.

In 19 septembrie, procuratura a primit un nou raport de la DANS in care se arata ca au avut loc actiuni de ascundere sau distrugere a unor documente incriminatoare. Din acest motiv, a doua zi a avut loc o operatiune de urgenta, in care au fost efectuate perchezitii si confiscari la birourile WorleyParsons, Risk Engineering si NEK, pentru a garanta ca documente relevante vor fi incluse in materialul de urmarire.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.