Finlanda asteapta, conform hotaririi luate la nivelul UE, urmatorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru a avea mai multe informatii inainte de a adopta o decizie privind integrarea Romaniei in spatiul Schengen.

El a aratat ca Romania indeplineste criteriile tehnice, dar ca se asteapta urmatorul raport MCV inaintea unei decizii.

"Ultimul raport MCV a avut pentru Romania numeroase semnale pozitive. Daca viitorul raport va fi la fel de bun, decizia pentru Schengen va fi mai usoara", a spus Katainen, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Helsinki.

Faptul ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spatiul Schengen a fost mentionat si de premierul Ponta, care a amintit ca, la sfarsitul acestui an, ar putea fi aprobata prima etapa a procesului de integrare, cu frontierele aeriene.

Prim-ministrul finlandez a adaugat ca este nevoie la nivelul UE de un nou mecanism pentru evaluarea modului de respectare a principiului statului de drept si care sa fie aplicat tuturor statelor membre, nu doar unor tari, scrie MEDIAFAX.

Propunerea a fost sustinuta de premierul Ponta, care a aratat ca nu ar trebui sa existe un mecanism de control doar pentru unele tari, precum MCV in cazul Romaniei si Bulgariei, ci standarde comune pentru toate statele membre.

Premierul Victor Ponta se afla, luni, in vizita oficiala in Finlanda, iar marti va efectua o vizita similara in Lituania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.