Peste 200 de lideri vor trece in revista incepand de luni, in cea mai intensa saptamana din an la sediul ONU, zonele fierbinti de pe glob, intre care Siria reprezinta o prioritate, si vor evalua progresele inregistrate in domeniul dezarmarii sau in lupta impotriva saraciei.

Presedintele american Barack Obama, care urmeaza sa soseasca la New York luni la pranz, presedintele francez François Hollande si numerosi alti sefi de stat si ministri vor incepe sa se succeada, incepand de marti, la tribuna acestei a 68-a Adunari Generale, intr-un cadru provizoriu, mai putin impresionant decat hemiciclul obisnuit, aflat in reparatii.

Noul presedinte iranian Hassan Rohani, considerat un moderat, este foarte asteptat. In ultimele zile, el a multiplicat declaratii mai degraba conciliante, salutand in particular tonul "pozitiv si constructiv" al lui Obama. Statele Unite si aliatii lor au notat acest lucru, dar raman prudenti in continuare. In opinia Washingtonului, aceste declaratii recente "nu sunt suficiente" pentru a raspunde ingrijorarilor comunitatii internationale cu privire la programul nuclear iranian, scrie MEDIAFAX.

Intalnirea prevazuta marti intre Rohani si Hollande este o premiera din 2005 incoace. Contacte la acest nivel intre Iran si occidentali sunt rare, in urma Revolutiei islamice din 1979.

In paralel, in cadrul Adunarii, marile puteri vor continua, in culise, negocieri cu privire la criza majora a momentului, si anume razboiul din Siria, care s-a soldat cu peste 110.000 de morti incepand din martie 2011 si pana in prezent.

Washingtonul, Parisul si Londra - pe de o parte - si Moscova - de cealalta - au pozitii opuse, de zece zile, in privinta mijloacelor de punere in aplicare a unui plan de eliminare a armelor chimice pe care Damascul este acuzat, de catre occidentali, ca le-a folosit impotriva populatiei.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a acuzat duminica Statele Unite ca exercita un "santaj" asupra Rusiei, cu scopul ca aceasta sa accepte o rezolutie cu caracter constrangator impotriva aliatului sau de la Damasc.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

In cazul in care pozitiile se apropie, Consiliul de Securitate al ONU ar putea sa adopte o rezolutie in cursul acestei saptamani si sa iasa, astfel, din paralizia in care se afla in privinta crizei siriene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.