O bomba atomica americana de 260 de ori mai puternica decat cea de la Hiroshima a fost la un pas de a exploda, in ianuarie 1961, in North Carolina (estul Statelor Unite), anunta sambata cotidianul britanic The Guardian, citand un document american "desecretizat", relateaza AFP.

Potrivit unui raport secret despre acest eveniment, un bombardier B-52 s-a dezmembrat in zbor la 23 ianuarie 1961, pierzand doua bombe Mark 39 cu hidrogen deasupra Goldsboro, un oras din North Carolina.

"Una dintre cele doua bombe s-a comportat exact asa cum ar fi trebuit sa faca o bomba nucleara" in momentul largarii sale intentionate: "parasuta sa s-a deschis si s-a declansat procedeul de aprindere", dezvaluie cotidianul, potrivit MEDIAFAX.

"Un simplu comutator cu voltaj mic (...) a ferit Statele Unite de o catastrofa", impiedicand bomba sa explodeze, a scris Parker F. Jones, un inginer care lucreaza in laboratoarele nationale Sandia, responsabile de elaborarea mecanismelor de securitate pentru bombele nucleare.

Autor al raportului privind evenimentele, scris dupa opt ani, el a subliniat ca trei dintre cele patru dispozitive de securitate nu au functionat.

Catastrofa ar fi putut afecta orasele Washington, Baltimore, Philadelphia si chiar New York, punand "in pericol milioane de vieti", afirma cotidianul.

In perioada respectiva, incidentul a generat speculatii privind gravitatea sa, dar autoritatile americane au negat permanent ca au fost puse in pericol vieti americane din cauza masurilor de securitate insuficiente.

"Bomba MK 39 Mod 2 nu are mecanisme de securitate adecvate pentru folosirea aeropurtata la bordul unui B-52", conchide inginerul in acest raport intitulat "Intoarcere la Goldsboro, sau cum am invatat sa nu am incredere in bomba H" - o referire la subtitlul filmului lui Stanley Kubrick, "Dr. Strangelove".

The Guardian dezvaluie, de asemenea, ca a descoperit ca "cel putin 700 de accidente semnificative si incidente ce au implicat 1.250 de arme nucleare au fost inregistrate intre 1950 si 1968" de catre administratia americana.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.