Medici si infirmieri din majoritatea spitalelor croate au intrat in greva miercuri, protestand fata de taieri salariale impuse de guvern din cauza crizei economice ce afecteaza aceasta tara care, incepand din iulie, este membra a Uniunii Europene (UE).

Aproximativ 46.000 de medici si infirmieri, adica aproximativ 70% din totalul angajatilor in domeniul sanitar croat, sunt asteptati sa participe la aceasta actiune de greva, potrivit sindicatelor.

Personalul medical generalist si serviciile de urgenta nu au intrat in greva.

Sindicatele solicita restabilirea unor drepturi ale angajatilor, mai ales privind remunerarea orelor suplimentare si celor petrecute in centre de permanenta, abrogate in iunie. Este vorba despre o suma totala de 110 milioane de euro pe an.

Ministrul croat al Sanatatii, Rajko Ostojici, a declarat ca nu poate da curs solicitarilor sindicatelor, deoarece deficitul bugetar a atins deja in august 3,8% din PIB.

Este prima greva a medicilor croati din 2005 incoace. Salariul mediu al medicilor croati este cu aproximativ 60% mai mare comparativ cu salariul mediu in tara, care este de 721 de euro, scrie MEDIAFAX.

Confruntat cu o recesiune aproape permanenta incepand din 2009, Guvernul depune eforturi pentru a reforma un sector public supradimensionat si sa reinvie astfel cresterea economica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.