Circa 12 persoane implicate intr-o serie de furturi comise in principal la Muzeul Luvru, in jurul Turnului Eiffel si in alte cateva obiective turistice din Paris au fost arestate marti, dupa o ancheta care a durat mai multe saptamani, au anuntat surse din Politia franceza.

Alaturi de aceste persoane, membre ale unei retele "extrem de bine structurate", toate originare din tarile din Europa de Est, figureaza si un agent de paza din aceste obiective turistice, banuit ca a ajutat reteaua, potrivit unei surse. Toate persoanele retinute au fost plasate in arest.

Timp de mai multe luni, problema securitatii turistilor din capitala franceza, teatrul mai multor agresiuni comise de hotii de buzunare, a preocupat autoritatile pariziene. Recrudescenta furturilor comise la Muzeul Luvru a generat o greva a personalului institutiei, in luna aprilie. Greva a avut ca rezultat initierea unui plan special conceput de Politia din Paris cu scopul de a lupta mai eficient impotriva acestor infractori.

Membrii retelei, care pretindeau ca erau turisti, purtand asupra lor aparate de fotografiat si care plateau de fiecare data biletul de intrare, se plimbau prin Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Muzeul Orsay si Castelul Versailles, potrivit unei surse din politie, scrie MEDIAFAX.

"Insa Muzeul Luvru reprezenta principalul lor teren de actiune", a adaugat aceeasi sursa. Hotii ii vizau in special pe turistii asiatici si, "intr-o zi buna, puteau sa fure pana la 2.000 de euro", a precizat comisarul Stéphane Gouaud, coordonatorul anchetei.

La inceputul lunii august, Manuel Valls, ministrul de Interne din Franta, a incercat sa ii linisteasca pe turistii straini veniti sa viziteze Turnul Eiffel, asigurandu-i ca Parisul este "un oras sigur". El a spus ca doreste sa faca "sanctuare din toate aceste situri turistice spre care converg zeci de mii de persoane in fiecare zi". Ministrul francez a anuntat, totodata, ca a sporit prezenta echipajelor de politie in zonele turistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.